İŞARET DİLİ EĞİTİMİ

e ihtiyaçların ifade edilmesi amacıyla görsel ve  jestsel biçime dayanan dili ifade etmektedir. Farklı ülkelerin farklı işaret dilleri vardır. Her işaret dilinin kendine özgü  dil bilgisi kuralları olduğu gibi, her kavram için kullanılan işaretler de kendi kullanıcıları arasında ortaktır.

Türk işaret dili hakkında, en önemli adımlardan biri 1 Temmuz 2005’te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)  tarafından kabul edilen 5378 sayılı “Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik  Yapılması Hakkında Kanun”dur. Engellilerin ayrımcılık görmemesi esasına dayandırılan bu kanun, Türk İşaret  Dili’ni ilgilendiren ve ‘Türk İşaret Dili’ ibaresinin geçtiği Türkiye Cumhuriyeti tarihinde çıkan ilk kanundur.

İşaret Dili Sertifikasıyla

1. Halk Eğitim Merkezlerinde İşaret Dili kursu vermek için bazı halk eğitimler 120 saatlik MEB Onaylı sertifika istemektedir.Bazı Halk eğitimler ise Derneklerin,Üniversitelerin veya özel kuruluşların verdiği sertifika veya belgeyi kabul etmektedir.
  2. Noterlerde yeminli tercüman olarak görev alabilirler.(İşitme Engelli Notere müracaat ettiği zaman)
  3. Adliyelerde işaret dili bilirkişisi olarak görev alabilirler.(İşitme Engelli müracaat ettiği zaman)
  4. Bazı dernek veya STK’nın işaret dili ile ilgili projelerinde proje süresi boyunca görev alabilirler